Oogdrukmeting

oogdrukmeting

Het oog is een prachtige kleine bol. Maar die vorm behoudt het oog niet zomaar. Binnenin bevindt zich namelijk vocht, kamerwater genoemd. Dit kamerwater zorgt voor een bepaalde druk die de oogbol in zijn goede vorm houdt. Deze druk heet ’oogdruk’ en geeft bij de meeste mensen geen probleem. Bent u ouder dan 40 jaar, dan is het verstandig om uw oogdruk eens in de twee jaar te laten controleren.

Het laten meten van uw oogdruk kan bij Alkemade Optiek. Het is een kort onderzoek en gebeurt door middel van het blazen van een luchtstootje op het oog. U schrikt daar even van, een natuurlijke reactie, maar het is niet pijnlijk.

Waarom wordt de oogdruk gemeten?
Naarmate u ouder wordt kan de oogdruk oplopen, zonder dat het klachten geeft. Het zicht wordt niet (direct) beïnvloed en u heeft geen pijnklachten. Wanneer de druk langdurig verhoogd is, kan er schade ontstaan aan uw oogzenuw. Dit geeft blijvende gezichtsvelduitval. Om dit te voorkomen is het belangrijk uw oogdruk regelmatig te laten controleren. Bij acuut verhoogde oogdruk (acuut glaucoom) zijn er wél direct klachten, zoals wazig zien van (meestal) één oog en er ontstaat een pijnlijk en rood oog. Meldt u zich dan direct bij een (oog)arts.

Hoge oogdruk? Laat uw ogen controleren.
De druk in het oog kan toenemen doordat er te veel kamerwater aangemaakt wordt, of te weinig wordt afgevoerd. Op termijn zijn er dan veranderingen waarneembaar binnen in het oog, we spreken dan over glaucoom. Over het algemeen wordt een grens aangehouden van 22mmHg. Maar deze waarde is niet bepalend in alle gevallen. Een oogdruk is een specifieke eigenschap van het oog. Voor de één is 22mmHg goed, voor de ander kan het te hoog zijn. Daarom kan er soms meer onderzoek nodig zijn. U wordt dan verwezen naar een optometrist of oogarts.

Alkemade Optiek

 

Stadhoudersplein 10

2241EB Wassenaar

© Alkemade Optiek

Disclaimer

 

Privacy Statement

 

Openingstijden

Maandag: gesloten

Di - Vrij: 9:30 - 18:00

Zaterdag: 9:30 - 17:00

Contactinformatie

(e)

(tel) 070 - 511 64 30

(www) gebroedersheester.nl